Kvapai ir jų įtaka prisiminimams

Paskelbė Auto Kvapukai

Kvapai ir jų įtaką prisiminimamsAr pastebėjote, kad mus visą gyvenimą seka kvapai? Kiekviena aplinkos dalelę turi tam tikrą savitą kvapą, kuri išlieka mūsų atmintyje ir gali priminti, bet kurį gyvenimo etapą. Tam tikri kvapai gali priminti lokaciją, praeities situaciją ar vaizdinį, kurį kada nors matėme esant tam tikram kvapui. Jau kurį laiką įvairūs marketingo specialistai dirba ties kvapais ir jų poveikiui žmogui, o atlikti tyrimai atskleidė daug įdomių detalių apie uoslę ir kaip žmogus ją pritaiko.

Prisiminimai dažnai išlieka mūsų atmintyje, tačiau mes net nepastebime, kad išsaugotas įvykis mūsų galvoje gali būti susijęs su įvairiais faktoriais. Paprastai, mes prisimename kokį įvyki, tačiau nežinome kodėl, o tai gali būti susiję su tam tikru kvapu aplinkui, kaip pavyzdžiui žiemai būdingi patiekalai, gali priminti šventes.

Pagal atliktus tyrimus kvapai daug stipriau įsimena ir daug greičiau gali priminti apie jau patirtą situacija, nei garsai ar matomi vaizdiniai.  

Tas pats galioja ir automobiliams, kurie turi savitą kvapą ir galite net neprisiminti, kad buvo toks automobilis jūsų gyvenime, kuriuo važiavote, tačiau pajutus tam tikrą kvapą kitur, jūs galite prisiminti ir automobilį.

Kvapai ir emocijos taip pat glaudžiai susijusios įrodyta, kad kvapas gali stipriai pakeisti žmogaus nuotaiką. Ypatingai jei esate turėję nemalonių atsiminimų, pavyzdžiui kaip apsilankymas ligoninėje, nes pastaroji įstaiga turi labai specifinį kvapą. Tiesa, įrodyti ir, kad malonūs automobilio kvapai labiau atpalaiduoja ir suteikia malonių emocijų, lygiagrečiai tam nemalonūs kvapai gali kaip tik kūną sustingdyti ar budrinti.

Kvapų marketingas to ir siekia, kad malonūs kvapai būtų siejami su tam tikra preke, o tai skatintų ją įsigyti ir ateityje, o kvapas padėtų ir atskirti tam tikrą prekę, kitaip nei bekvapo esančios prekės nesukelia jokių prisiminimų bei yra sunkiai prisimenamos.


Bendrinti šį įrašą



← Senesnis įrašas Naujesnis įrašas →